Odlingsinspiration
Det finns massvis med trädgårdsböcker, bloggar, poddar och filmer på YouTube, så mycket att det kan vara svårt att välja. Två inspirerande odlare man kan följa är Sara Bäckmo och Farbror Grön. Sara har en stor trädgård i Småland där hon odlar grönsaker till familjen, hon förespråkar täckodling. Farbror Grön odlar på flera olika ställen i Västerås, bland annat i pallkragar.
Webb och blogg Sara Bäckmo och Farbror Grön. Båda har också gett ut intressanta böcker.
Vill man ha fantastisk trädgårdsinspiration från England finns Gardeners World att hitta på YouTube det är Storbritannien största trädgårdsprogram som firade 50 år 2017. Programledare är Monty Don.
Pergola, fruktträd och potatisbladmögel
Det är bra att i bland kolla stadgar och andra handlingar, speciellt innan man planerar större förändringar. Och fråga styrelsen om du är osäker på vad som gäller. Alla handlingar finns under rubriken ”Hyr en lott”
Fråga andra odlare eller våra odlingsrådgivare om du inte vet hur bladmögel ser ute eller vill ha tips på grödor att odla.
Om miljö och miljödiplomering finns det att läsa hos Koloniträdgårdsförbundet.
Länkar
Stockholms koloniträdgårdar fd Föreningen Stor-Stockholms Koloniträdgårdar
Stockholms koloniträdgårdar är en ideell sammanslutning för våra 76 medlemsföreningar och deras 7400 medlemmar samt för alla som är intresserade av koloniträdgårdar inom Stockholms Stads markområden.
https://www.sthlmkoloni.se/
Koloniträdgårdsförbundet
Är en partipolitiskt obunden sammanslutning för trädgårdsodlare i koloniträdgårdar, fritidsbyar, odlingslottsområden etc. Som medlem i en förening ansluten till Koloniträdgårdsförbundet har du tillgång till rådgivning i odlingsfrågor, fyra nummer av tidningen Koloniträdgården, faktaserien Lätt om odling och mycket mer.
http://kolonitradgardsforbundet.se/
Peppar & Pumpa
Är ett nätverk av engagerade kolonister i Storstockholm. De arrangerar marknader, workshops, fester mm.
http://www.pepparochpumpa.se/
Stockholms stad, stadsutveckling
Här kan man hitta de aktuella och pågående planer för staden, och fram för allt för Nockebyhov.
http://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Stadsutveckling/
Nordiska museets sidor om trädgårdsodling
Alla trädgårdar är unika och kan ha olika syften. 1500-talets kryddtäppa med morötter kanske inte skiljer sig så mycket från odling i pallkragar vid sommarstugan idag. Klicka på rubrikerna för att komma vidare.
http://www.nordiskamuseet.se/kunskapsomraden/tradgardsodling
Skansens kolonistugor
http://www.skansen.se/sv/artikel/kolonistugorna
Om koloniträdgårdar i Stockholm på Wikipedia
Koloniträdgårdar började på ett organiserat sätt anläggas i Stockholm år 1906. Initiativtagare var Anna Lindhagen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Koloniträdgårdar_i_Stockholm
Frö på postorder
Några fröfirmor som har mycket ekologiska frön är: Runåbergs fröer: http://www.runabergsfroer.se/, Lindbloms frö: http://www.lindbloms.se/ och Impecta: http://www.impecta.se/
Litteraturtips
Det finns massivs med fina och intressanta böcker om odling och koloniträdgårdar. Men vill man bara köpa en bok så satsa på ”Handbok för köksträdgården” av Lena Israelsson, Wahlström & Widstrand. Den har kommit i en ny och utökad upplaga 2018.
Kortfattade och bra råd finns i Koloniträdgårdsförbundets skriftserie ”Lätt om odling” som går att ladda ner från deras webbplats https://kolonitradgardsforbundet.se/latt-om-odling/
Länkar och tips är sammanställda av Ann-Sofie, uppdaterade 2023.